Spelautomater på casinoSpelberoende är ett problem som uppmärksammas allt mer. På många orter i landet öppnar nu stödgrupper för spelberoende.

Den som vill kan idag spela nästan hur mycket som helst. Utbudet av bolag som erbjuder spel på nätet är så stort att det är oöverskådligt, och om man spelar slut på sina pengar kan man ta ett sms-lån för att få mer pengar att spela för. En bidragande orsak är också att många av spelen är utformade för att ge direkt återkoppling. Det gör att man spelar mer. Ett annat problem vissa spelbolag har regelbundna kontakter med ”sina” spelare, och på olika sätt uppmanar dem att spela mer. Det är dock långt ifrån bara dessa spelare som befinner sig i riskzonen.

Det finns många tragiska historier om spelberoende, och det kommer troligen att öka ännu mer innan det blir bättre. Sedan några år tillbaka finns en behandling mot spelberoende, och det finns också ett riksförbund för de som har problem med sitt spelande. Lokala grupper startar på allt fler ställen. Under det senaste året har grupper startats i Sundsvall och Örnsköldsvik, och sedan tidigare finns en grupp i Umeå. Detta skriver SVT Västernorrland.

Ökad risk för självmord

En viktig anledning till att det är angeläget att komma till rätta med spelberoende är att risken för självmord är högre bland de som har problem med sitt spelberoende. Det är inte särskilt svårt att föreställa sig att den som har spelat bort både sina och andra pengar inte ser någon annan utväg än att ta sitt liv. Självmordstankar, självmordsförsök och fullbordade självmord är vanligare bland spelmissbrukare än bl.a. de som har annan beroendeproblematik, som narkomaner och alkoholister.

Slutligen ska man komma ihåg att antalet människor som spelar faktiskt har minskat något sedan mitten av 90-talet. I gengäld är den summa som satsas på spel ungefär densamma. Det innebär att färre spelar, men för mer pengar, och ner på individnivå kan det handla om mycket stora summor.