dice-586123_1280Statens spelutredare Håkan Hallstedt har lämnat sin långa utredning till landets civilminister, där han lägger fram ett antal förslag kring spelpolitiken som kan komma att bli verklighet i Sverige. Bland annat föreslås ett raserande av spelmonopolet och att staten borde sälja Svenska Spel.

Det är inte helt ovanligt att Svenska Spel omskrivs i medierna, senast handlade det om att Svenska spels VD blivit attackerad, läs mer, och nu handlar det om ett förslag där spelmonopolet borde brytas upp.

Föreslår att staten ska släppa kontrollen

Det Håkan Hallstedt föreslår i sin utredning om den svenska spelpolitiken och marknaden är att staten ska börja släppa på sitt monopol kring spel och att det ska införas ett licenssystem på spelmarknaden istället. Detta skulle innebära att 90 procent av spelmarknaden skulle innefattas av detta licenssystem där aktörer på marknaden måste söka tillstånd och betala skatt. Ett sätt att på nytt vis ta kontroll över spelmarknaden, där de mindre och illegala aktörerna kan komma att rensas ut. Spelbolagen verkar nöjda med förslaget och rekommendationen är att Svenska Spel säljs och att kontrollen över ATG ska släppas helt.

Så påverkas spelare

För spelare innebär det en förändring om förslaget går igenom, på både gott och ont, beroende på hur man ser på det. Spelsäkerheten ökas, dessutom blir valmöjligheten över spel större, då möjligheten att välja mellan olika fysiska spelbutiker kan komma att bli verklighet och återbetalningsprocenten på spel kan bli högre då spelbolagen själva får välja sina nivåer. Även detta kommer påverka spelare om de nya planerna verkställs, enligt Aftonbladet:

”Möjlighet till fasta odds och nya spelformer vid spel på hästar, obligatorisk registrering av dig som spelare, möjlighet till självavstängning, obligatorisk registrering av spelgränser.”